Perspektiva: Evo istine o mačkama i psima

Perspektiva: Evo istine o mačkama i psima

Za čovjeka koji je dugo iza onoga što se naziva srednjim godinama, još uvijek postoji jedna stvar koja lomi moj furnir zrelosti: kućni ljubimci.

Nisam sam. Moja obitelj i prijatelji koji imaju životinje dijele ovu posebnu, dvostruku osobnost. Na trenutak su oni autoriteti u svom polju, gospodari svoje vladavine, ali ako im put prijeđe dlakavo stvorenje, pretvorit će se u nered, nesposoban reći ništa racionalno ili koherentno.

Životinje to znaju i koriste u svoju korist. Ova situacija također dovodi do pitanja: zašto držimo kućne ljubimce?

Siguran sam da će moji kolege iz antropologije, psihologije i povijesti imati puno objašnjenja. Da kućni ljubimci čuvaju naše domove od štetočina, da zadovoljavaju potrebe našeg društva ili da su u našim životima od pamtivijeka. Siguran sam da će ovi odgovori za mnoge biti i više nego zadovoljavajući, ali ostaje pitanje: zašto je netko psu ili mački otvorio vrata i pustio ih unutra?

Dopustite mi da predložim ovo: životinje su to učinile. Psi su se uvukli u naše kuhinje; mačke su ušle u naše krevete. Kanarinci, papige, zečevi, tvorovi… svi su oni svojim trikovima našli put do naših domova, kako bismo ih voljni i rado hranili. Ne znamo kako ni kada, ali mogu vam reći: Nakon što sam došao kući, ne treba mi ni sekunde da počnem razgovarati sa svojom mačkom, a ona me pogleda i kaže: ‘Jesi li ovdje? Što ti je toliko dugo trebalo? Gdje je moja hrana?”

Ja sam Francisco Solares-Larrave i ovo je moje mišljenje.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *