Američki kinološki klub dodaje 2 pasmine pasa za 2022.: NPR

Američki kinološki klub dodaje 2 pasmine pasa za 2022.: NPR

Mudi (lijevo), mađarski pas na farmi, i ruska igračka najnovije su pasmine koje je priznao Američki kinološki klub.

Šandor Ujvari / MTI / AP; Američki kinološki klub / AP


sakriti oznaku

prebaciti naslov

Šandor Ujvari / MTI / AP; Američki kinološki klub / AP


Mudi (lijevo), mađarski pas na farmi, i ruska igračka najnovije su pasmine koje je priznao Američki kinološki klub.

Šandor Ujvari / MTI / AP; Američki kinološki klub / AP

NEW YORK – Atletski mađarski pas s farme i mali ljubimac bivših ruskih aristokrata najnovije su pasmine u čistokrvnom Američkom kinološkom klubu.

Klub je u utorak objavio da prepoznaje ruske igračke i mudi. To znači da imaju pravo natjecati se za najbolju izložbu na mnogim izložbama pasa u SAD-u, uključujući veliko godišnje AKC prvenstvo i prestižni Westminster Kennel Club.

Mudi (izgovara se “moody”) potječe iz dugog niza pasa mađarskih ovčara prije nego što se ravnatelj muzeja zainteresirao za pasminu i oko 1930. dao joj ime. Obožavatelji kažu da su čupavi psi srednje veličine energični, svestrani i vrijedni, sposobni da pasu ovce, love nerastove, hvataju štakore i natječu se u psećim sportovima kao što su agility i ronjenje.

“Vrlo su prijemčivi i dobre kvalitete” i vrlo su podložni dresuri, ali moraju nešto učiniti, rekla je Kim Seiter, trenerica agilityja pasa u Oak Ridgeu u New Jerseyju koja ih ima četvero. – Nisu za neaktivne ljude.

Psi – ispravna množina je “mudik” – bili su istaknuti na poštanskim markama u njihovoj domovini 2004. godine, kao i neke druge mađarske pasmine.

Ruska igračka nastala je od malih engleskih terijera koji su se zaljubili u rusku elitu početkom 18. stoljeća. Uzgajivači kažu da mali psi – koji ne bi trebali težiti više od 6,5 funti (2,7 kg) – imaju siluetu nogu, temperamentan izraz i živahno držanje.

Oni su “izuzetno ljubazni” prema svojim vlasnicima, ali mogu biti rezervirani za strance i kao štenci moraju upoznati puno novih ljudi, kaže Nona Dietrich iz Minnetonke, Minnesota, uzgajivačica i članica Ruskog kluba igračaka Amerike. “I zabavni su. Imaju pravi pristup.”

AKC je najstariji registar rasnih pasa u Sjedinjenim Državama. Prepoznaje 199 pasmina, uključujući dvije novopridošlice, i djeluje kao upravno tijelo za mnoge izložbe pasa.

Zahtjevi za priznanje uključuju najmanje 300 pasa ove pasmine raspoređenih u najmanje 20 država i deklariranje standarda pasmine koji određuje idealne karakteristike, od temperamenta do prstiju. Mnoge popularne hibridne ili “dizajnerske” pasmine, kao što su labradoodles i puggles, nisu prepoznate, ali je moguće da će jednog dana i hoće, ako ga uzgajivači odluče slijediti.

Neki zagovornici prava životinja i dobrobiti životinja osuđuju uzgoj pasa i tržište rasnih pasmina, tvrdeći da oni potiču mlinove štenaca i zbunjuju udomitelje kućnih ljubimaca u skloništima.

AKC kaže da se uzgoj može obavljati odgovorno i održava donekle predvidljive kvalitete koje pomažu ljudima da pronađu i posvete se pravom psu za njih.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *