Američki kinološki klub dodaje 2 nove pasmine pasa: Mudi i Russian toy

Američki kinološki klub dodaje 2 nove pasmine pasa: Mudi i Russian toy
NEW YORK – Atletski mađarski pas s farme i mali ljubimac bivših ruskih aristokrata najnovije su pasmine u čistokrvnom Američkom kinološkom klubu.

Klub je u utorak objavio da prepoznaje ruske igračke i mudi. To znači da imaju pravo natjecati se za najbolju izložbu na mnogim izložbama pasa u SAD-u, uključujući veliko godišnje AKC prvenstvo i prestižni Westminster Kennel Club.

Mudi (čiji američki obožavatelji njegovo ime izgovaraju kao “raspoložen”, iako je zvuk samoglasnika na mađarskom jeziku bliži “u” u “pudingu”) dolazi iz dugog niza pasa mađarskih ovčara prije nego što se ravnatelj muzeja zainteresirao za pasminu i dao mu ime oko godine 1930. Obožavatelji kažu da su čupavi psi srednje veličine energični, svestrani i vrijedni, sposobni da pasu ovce, love veprove, hvataju štakore i natječu se u psećim sportovima kao što su agility i docking.

“Vrlo su prijemčivi i dobre kvalitete” i vrlo su podložni dresuri, ali moraju nešto učiniti, rekla je Kim Seiter, trenerica agilityja pasa u Oak Ridgeu u New Jerseyju koja ih ima četvero. – Nisu za neaktivne ljude.

Psi – ispravna množina je “mudik” – bili su istaknuti na poštanskim markama u njihovoj domovini 2004. godine, kao i neke druge mađarske pasmine.

Ruska igračka nastala je od malih engleskih terijera koji su se zaljubili u rusku elitu početkom 18. stoljeća. Uzgajivači kažu da mali psi – koji ne bi trebali težiti više od 6,5 funti (2,7 kg) – imaju siluetu nogu, temperamentan izraz i živahno držanje.

Oni su “izuzetno ljubazni” prema svojim vlasnicima, ali mogu biti rezervirani za strance i kao štenci moraju upoznati puno novih ljudi, kaže Nona Dietrich iz Minnetonke, Minnesota, uzgajivačica i članica Ruskog kluba igračaka Amerike. “I zabavni su. Imaju pravi pristup.”

AKC je najstariji registar rasnih pasa u Sjedinjenim Državama. Prepoznaje 199 pasmina, uključujući dvije novopridošlice, i djeluje kao upravno tijelo za mnoge izložbe pasa.

Zahtjevi za priznanje uključuju najmanje 300 pasa ove pasmine raspoređenih u najmanje 20 država i deklariranje standarda pasmine koji određuje idealne karakteristike, od temperamenta do prstiju. Mnoge popularne hibridne ili “dizajnerske” pasmine, kao što su labradoodles i puggles, nisu prepoznate, ali je moguće da će jednog dana i hoće, ako ga uzgajivači odluče slijediti.

Neki zagovornici prava životinja i dobrobiti životinja osuđuju uzgoj pasa i tržište rasnih pasmina, tvrdeći da oni potiču mlinove štenaca i zbunjuju udomitelje kućnih ljubimaca u skloništima.

AKC kaže da se uzgoj može obavljati odgovorno i održava donekle predvidljive kvalitete koje pomažu ljudima da pronađu i posvete se pravom psu za njih.

PROČITAJTE TAKOĐER Kalifornijska obitelj pozdravlja blizance rođene u razmaku od 15 minuta u različitim godinama

———-
* Primite vijesti očevidaca
* Pratite nas na YouTubeu
* Više lokalnih vijesti
* Pošaljite nam savjet za novosti
* Preuzmite aplikaciju abc7NY da biste bili obaviješteni o najnovijim vijestima Pošaljite savjet za novosti

Autorska prava © 2022, The Associated Press. Sva prava pridržana.

.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *